Com ha canviat?


Torroella no és un poble que s'hagi creat fa poc, sinó que com molts altres, té la seva història. És més, podríem dir que és una vila mil·lenària, amb milers i milers d'anys de història...

Fem córrer la imaginació, estimats aventurers i aventureres. Podríeu arribar a endevinar on es remunten els seus orígens? Doncs som-hi!

Fa uns 300 mil anys, a la prehistòria, van haver-hi uns avantpassats torroellencs que vivien al cau del Duc i a altres cavernes i indrets de la muntanya. S'han fet moltes troballes que evidencien que els prehistòrics habitaven els diferents caus del Montgrí, des d’on podien contemplar tota la plana de l’Empordà i refugiar-se. Al neolític van baixar de la muntanya i van habitar la plana. 

També els íbers van deixar la seva petjada per aquestes terres. De la mateixa manera que ho van fer grecs i romans. Fixem-nos en la cançó:


amb quatre barques velles
vénen de la mar enllà,
uns grecs vius i trapelles
cap a l'Empordà.

Si són com unes fures
tot regatejant els preus,
també fan escultures
pels nostres museus.

Amics i amigues, hem de tenir present que Torroella es troba entremig d'Empúries i Ullastret i que aquestes eren dues poblacions habitades per grecs i romans. Gràcies a això, tota la zona va poder gaudir d'una moneda, d'una llengua... Sabem que hi van ser gràcies a les restes que s'han trobat al peu de la Torre Bagura, com peces de ceràmica gris, monedes, etc. 


Aventurers i aventureres, no podem oblidar la Torroella Medieval, encara present en el nostre dia a dia. És tan present que conviu amb els edificis més moderns. Podem trobar restes de la muralla o de l'església de Sant Genís. De fet, els primers documents que trobem de Torroella com a municipi són de finals del segle IX amb el nom de "Villa Torocella". Durant aquesta època Torroella era una agrupació de cases. Més tard, va créixer molt, i fins i tot es va  construir una muralla. També es va construir la capella de Sant Antoni, l’església de Sant Genís, el palau Lo Mirador... L'any 1273 Torroella es va convertir en vila reial i va rebre nombrosos privilegis. Es va expandir econòmicament i això es va reflectir en la celebració anual de la fira de Sant Andreu on s’hi aplegaven diferents comerciants de la zona.

Entre els segles XVI i XVIII va haver-hi diversos enfrontaments amb els veïns francesos. L'any 1694, hi va haver una batalla coneguda amb el nom de la Batalla del Ter, en la que es va enfrontar l'exèrcit francès amb l'espanyol. Com que van guanyar els francesos, van ocupar el Baix Empordà. Durant aquest període, la presència dels francesos va ser constant. A finals de segles (1793-1795), es va produir un altre conflicte, “la Guerra Gran”. 

Mentre els francesos entraven per primera vegada (segle XVI), a les terres empordaneses pel Pirineus, als voltants de la vila de Torroella, començaven a visitar-la també els pirates. Ara bé, no penseu que van ser benvinguts. Tot el contrari: van venir aquí per invadir-la. Els torroellencs i torroellenques van tenir tanta por, que van decidir reparar la muralla, per estar més protegits. A més, es van fortificar alguns masos (Torre Gran, Torre Quintaneta, Torre Begura, Torre Martina...) amb torres de vigilància. A més de les invasions, també hi va haver males collites, fam, epidèmies que van provocar la mort de moltes persones... 

Com veieu, aquests segles van ser molts durs per la vila. Ara bé, no tot va ser negatiu. Es van construir alguns dels edificis més emblemàtics, com el Convent dels Agustins, l'edifici de l'Hospital, es van acabar de fer les arcades de la vila, l'església, etc. A més, va sorgir un nou poble que s'ha tornat importantíssim pel municipi. Us parlem de l'Estartit. Les primeres notícies que es tenen sobre aquest poble, són del 1716. 

El segle XIX, va ser una època en què Torroella, com la resta d'Europa, va viure uns canvis que van millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Hi van haver avenços en la medicina, es donava més importància a la higiene, l'alimentació era més bona, van sorgir noves formes de conreu... Tot això va permetre que hi hagués menys mortalitat. 
Si es mira el mapa de l'esquerra, es veu assenyalat en negre el lloc per on passaven les muralles. En els últims dos-cents anys, Torroella ha sortit de les seves pròpies muralles, enderrocant-les, i s’ha expandit triplicant la seva extensió. La població ha passat de poc més de 2000 habitants a més de 11.000 (tenint en compte els habitants de tot el terme municipal, per tant comptant Torroella i l’Estartit). Tots aquests nous habitants s’han anat distribuint per les noves zones de Torroella. Ara bé, aquest creixement no va ser igual al llarg del segle XX; per exemple, durant la Guerra Civil espanyola van morir moltes persones. 

A partir del 1940, torna a créixer la població amb l'arribada de turistes i immigrants. A partir d'aquesta època fins a l'actualitat, Torroella es va dedicar al sector dels serveis, és a dir que la majoria dels seus habitants van començar a treballar en botigues, hotels, hostals, restaurants... A més, es van construir noves cases, hotels i urbanitzacions, i la vila es va anar fent més gran al voltant del nucli medieval. Als anys cinquanta, Torroella es va extendre per quatre costats: cap al Montgrí, fins a Ullà, a prop del Ter i fins a la carretera de l'Estartit. 

En aquests últims trenta anys algunes de les construccions més importants han estat el pavelló municipal de Torroella, el CEIP Guillem de Montgrí, l'IES Montgrí, El tanatori, la Biblioteca Pere Blasi i altres instal·lacions pel poble.

A continuació us proposem una activitat perquè us adoneu dels canvis que han patit els racons més representatius del poble de Torroella.

"Fotografies antigues i actuals de Torroella"

Aquesta activitat consisteix en què relacioneu les fotografies antigues que hem triat com a més representatives de Torroella amb les corresponents actuals. Les fotografies actuals les hem pres nosaltres i hem intentat quadrar la composició, perquè coincidís amb les antigues el màxim possible.

*D'aquesta activitat se'n podrien derivar d'altres, que es podrien elaborar manualment. Per exemple, es podria fer un joc de memòria que consistís en emparellar les fotos del mateix lloc antigues amb les actuals, o bé es podrien escollir algunes més representatives dels canvis que ha patit Torroella i fer-ne un joc de "troba les diferències".

Procés

Cal que agafeu un paper i hi relacioneu les fotografies segons el codi que us proporcionem (lletra amb número). Amplieu les fotografies per veure'n el detall. L'exercici es pot realitzar en grup i cal que es comentin, en acabar de relacionar, els canvis que s'observen en cada fotografia, en una posada en comú. La solució la podreu trobar aquí.

Objectius

L'activitat es pot proposar per a totes les edats compreses al període d'educació Primària.

Es treballen les següents competències:


- Competència artística i cultural: gràcies a aquesta activitat, els alumnes prenen un coneixement bàsic del patrimoni cultural que els envolta i del paisatge urbà. També adquireixen la capacitat d'entendre i de raonar els canvis que pateix un entorn urbanístic amb el pas del temps.

- Competència matemàtica: la lògica que s’aplica en aquest “joc” necessita, a més de memòria, coneixements matemàtics bàsics.

- Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic: aquesta activitat requereix que els alumnes s’adonin de la importància de la mà de l’home en els canvis del paisatge urbà.

- Competencia social i ciutadana: l'activitat ajuda a tenir una comprensió de la realitat històrica en què es viu.

Avaluació

Es valorarà, per una banda, que hi hagi un interès i una curiositat pels elements que surten a les fotografies.

Per l'altra banda, es tindran molt en compte les aportacions dels alumnes referents a una sortida pel poble, si és que aquesta s'ha donat prèviament a l'activitat (és recomanable). Es valorarà que es recordin noms, detalls, etc.

Es tindrà en compte, en la posada en comú, l'argumentació feta pels alumnes respecte els canvis que han observat i es valorarà que aquesta argumentació es relacioni amb coneixements de caràcter històric, cultural, geogràfic, social, ciutadà i mediambiental.

Annex

1


a



2
b
3
c
4
d
5
e
6
f
7
g
8
h
9
i
10
j
11
k
12
l
13
m
14
n









































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada